Projekt przewiduje przedłużenie aktualnych obostrzeń na wrzesień   KORONAWIRUS

Opublikowany właśnie projekt rozporządzenia Rady Ministrów przewiduje przedłużenie do końca września obowiązujących aktualnych ograniczeń tj. m.in. podtrzymanie limitu dostępności hotelowych pokoi do 75 proc.

fot. Adobe

Projekt przewiduje także rozszerzenie katalogu podmiotów, które zwolnione będą z obowiązku odbycia kwarantanny po przekroczeniu granicy Polski (uczestnik międzynarodowej konferencji, organizowanej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przez instytucję państwową lub samorządową);  modyfikację przepisów dotyczących warunków prowadzenia, w pociągu objętym obowiązkową rezerwacją miejsc, działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 56.10.A) oraz związanej z konsumpcją i podawaniem napojów (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 56.30.Z); rozszerzenie katalogu sytuacji, w których nie stosuje się nakazu zasłaniania ust i nosa (osoby biorące udział w określonych egzaminach);  a także rozszerzenie katalogu sytuacji, do których nie stosuje się ograniczeń dotyczących limitów osób biorących udział w określonych spotkaniach (egzaminach).

Przypomnijmy, że w hotelach obowiązuje obecine limit gości – maks. 75 proc. obłożenia. Limit nie dotyczy osób w pełni zaszczepionych przeciw COVID-19 oraz zorganizowanych grupy dzieci i młodzieży poniżej 12 r.ż.

Restauracje działają w ścisłym reżimie sanitarnym – maks. 75 proc. obłożenia lokalu. Obowiązuje dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba, że znajduje się między nimi przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).

Targi, kongresy i konferencje mogą być organizowane z zachowaniem limitu - 1 osoba na 10 m2, ale limit nie obejmuje osób zaszczepionych.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *