Czerwona książeczka gastronomii

Autor: Zbyszek Bugaj
Słynny Le Guide Rouge, czyli przewodnik Michelina po najlepszych restauracjach świata, od 105 lat wyznacza najwyższe standardy gastronomii

Sztuka dobrego jedzenia istniała w kulturze od tysięcy lat. Słowo określające tę sztukę, czyli gastronomia, pojawiło się pierwszy raz w 1804 w poemacie Jacquesa Berchoux La gastronomie, ou l'homme des champs Ú table. W 1835 r. Akademia Francuska uznała to słowo jako definiujące najlepiej "sztukę dobrego jedzenia". W Europie symbolem gastronomicznej doskonałości jest Michalin Guide (Przewodnik MichelinŐa) przemianowany w ostatnich latach na Guide Rouge (Czerwony przewodnik).

Jak zmienić oponę?

Ten respektowany przez wszystkich Szefów, ekspertów k [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *