Zawsze ciepłe zawsze świeże

Rozwiązaniem dla hoteli obsługujących bankiety i duże konferencje jest stosowanie systemu bankietowego, tzw. cook&chill.

Tradycyjny system przygotowywania potraw wyglądał następująco: przygotowanie produktów, gotowanie, nakładanie na talerze, serwowanie. Wszystkie te czynności odbywały się na kilka godzin przed bankietem. Co powodowało zamieszanie w kuchni, potrzebę zatrudniania dużej liczby osób. Najpoważniejszą wadą tego systemu było to, że potrawy - zanim doniesiono je do stolika — nieraz zdążyły wystygnąć. Zmieniło to dopiero zastosowanie pieców konwekcyjno-parowych oraz technologii szybkiego schładzania potraw, tzw. cook&chill. Mówiąc w skrócie, polega on na szybkim schłodzeniu przygotowanych potraw do temperatury kilku stopni Celsjusza od razu po wyjęciu z pieca konwekcyjno-parowego.W zależności od konsystencji, rozmiaru i właściwości potrawy należy dobrać odpowiedni czas i rodzaj schładzania. Do wyboru są: delikatne schładzanie, schładzanie w ujemnych temperaturach oraz zamrażanie szokowe.

A w praktyce... [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *