Wczoraj otwarty miał być hotel Mercure Ursus Station w Warszawie z 214 pokojami. Na 9 kwietnia pierwsze rezerwacje przyjmował 5-gwiazdkowy Nosalowy Park ze 134 pokojami i apartamentami w centrum Zakopanego. Obydwa otwarcia przełożone są na razie na drugą połowę kwietnia. Wówczas wystartować też mają m.in. Grano Hotel Dekpolu na Wyspie Spichrzów w Gdańsku, Cukrownia Żnin Grupy Arche, Radisson Zdrojowej Invest w Szklarskiej Porębie czy ibisy Styles w Tomaszowie Lubelskim i Bolesławcu.
Mercure Warsaw Ursus Station przy ul. Cykady, sprzedawany w condo do ubiegłego roku miał być ibisem Styles Włochy. Hotel, którym zarządza Orbis, zaoferuje m.in. 80 pokoi z aneksem kuchennym, przeznaczonych na dłuższe pobyty, 15 apartamentów, cztery sale konferencyjne o łącznej powierzchni ponad 300 m kw., restaurację Winestone, strefę fitness, kompleks saun i garaż podziemny. Umowa na uruchomienie hotelu podpisana została jeszcze 2016 r. W inwestycję zaangażowane są firmy, które uruchomiły wcześniej hotel Indigo Kraków - spółka Hotel Style z Krakowa, która należy do czeskiej grupy kapitałowej WB Finance oraz SAO Investment. Hotel zlokalizowany będzie w bezpośrednim sąsiedztwie dworca kolei podmiejskiej Ursus Północ oraz głównych arterii komunikacyjnych. Za projekt wnętrz odpowiada pracownia db GROUP, która równocześnie prowadziła nadzór nad realizacją hotelu w imieniu inwestora. Wnętrza nawiązywać będą do pierwszej w Polsce elektrycznej kolei dojazdowej (EKD), gdyż w okolicach dzisiejszego Mercure Ursus ponad 90 lat temu uruchomiona została pierwsza trasa pociągu elektrycznego.
Nosalowy Park Hotel & SPA – który został sprzedany w condo - w Zakopanem zaoferuje 134 pokoje i apartamenty oraz restaurację Wojciecha Modesta Amaro atelier Amaro, która w 2013 r. odznaczona została jako pierwsza w Polsce gwiazdką Michelin. Powstająca w hotelu Nosalowy Park restauracja to jego drugi autorski projekt. Hotel powstaje w rozbudowywanym pałacu Villa Marilor z 1905 r. Inwestorem jest Grupa Nosalowy, do której należy kompleks Nosalowy Dwór. Obiekt wyróżniać ma nowoczesna elegancja oraz niebanalna interpretacja lokalnej tradycji. Projekt hotelu opracowany przez pracownię Kahl-Gaczorek Architekci nawiązuje do wzorców zakopiańskiej architektury mieszczańskiej, łącząc w sobie styl secesyjny i art déco. Za projekt wnętrz odpowiada gdańska pracownia Ideograf.
4-gwiazdkowy hotel Grano ze 136 pokojami, który realizowany jest na gdańskiej Wyspie Spichrzów to projekt hotelowy spółki Dekpol. Pierwszych gości hotel przyjąć ma w kwietniu. Hotel Grano to kolejny obiekt należący do sieci hotelowej Grano Hotels, utworzonej latem ub.r. W ramach nowej marki funkcjonują już Hotel Number One by Grano oraz Grano Apartments (wcześniej Apartamenty Nowa Motława). Bryła budynku zaprojektowana przez biuro KD KOZIKOWSKI DESIGN nawiązuje do zabytkowych spichlerzy, z których niegdyś słynęła ta część miasta. Posiadały one charakterystyczne strzeliste dachy, które odwzorowano w architekturze hotelu. Do dawnych dziejów nawiązuje także sama nazwa obiektu – „grano”, czyli po włosku „ziarno”. Motywami, które królują w designie wnętrz są kwiaty i wino. Projekt wnętrz to dzieło studia Ideograf – Paulina Czurak. W hotelu zaprojektowano strefę SPA i wellness, wyposażoną w basen, siłownię oraz trzy gabinety zabiegowe, a także autorską restauracją, w której będą królować dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu.
Cukrownia Żnin to duży kompleks w byłem fabryce cukrowniczej, docelowo z 318 pokojami w dwóch budynkach, przestrzenią konferencyjny 4 tys. m kw., w tym salą balową o pow. 1,4 tys. m kw., centrum SPA & wellness, własnym browarem, kręgielnią i własną przystanią. Całość powstaje na 30-hektarowej, a wszystkie części są ze sobą połączone przejściami. Bez wątpienia byłby to ważny konkurent na mapie organizacji dużych eventów obok takich hoteli Narvil, Arłamów czy Nosalowy Dwór. Tylko czy teraz będzie na nie zapotrzebowanie.
W drugiej połowie kwietnia planowane też jest otwarcie m.in. dwóch ibisów Styles w Tomaszowie Lubelskim i w Bolesławcu. Ibis Styles Tomaszów będzie dysponował 51 pokojami, restauracją oraz tarasem letnim na dachu z barem i kawiarnią. W II etapie inwestycji planowana jest rozbudowa hotelu o część konferencyjno-bankietową. Jego dyrektorem jest Przemysław Konieczyński, wcześniej dyrektor operacyjny combo Novotel – ibis Poznań Centrum.
Ibis Styles Bolesławiec zaoferuje 60 pokoi. Motywem przewodnim powstającego według projektu pracowni Tremend hotelu są nawiązania do historii oraz procesu powstawania tutejszej ceramiki. Goście hotelu już po przekroczeniu progu będą mogli zapoznać się z pierwszym etapem formowania kształtu i rzeźby naczyń. Funkcję stanowisk recepcyjnych będą tu pełnić dwie filiżanki. Ich kolory odzwierciedlają barwniki używane do nakładania wzorów na naczyniach (kolor kobaltowy przed wypaleniem ma barwę wrzosową – tak jak kolor na jednym ze standów recepcyjnych). Do kolejnych stref hotelu gości poprowadzi grafika z motywem rozprzestrzeniającego się barwnika. Dyrektor hotelu została Anna Pitek, wcześniej m.in. dyrektor ds. sprzedaży w Hotelach DeSilva Mercure w Jeleniej Górze i Karpaczu oraz dyrektor generalna Mercure Opole, również należącego do sieci DeSilva.
Dodaj komentarz