W Krakowie ruszył Balthazar Design Hotel

W XIX-wiecznej kamienicy przy ul. Grodzkiej na Starym Mieście w Krakowie otwarty został 5-gwiazdkowy Balthazar Design Hotel z 28 indywidualnie zaprojektowanymi pokojami i restauracją Fiorentina. Stworzony został przez grupę MSHG – Main Square Hospitality Group, prowadzącą w Krakowie 11 restauracji, a zaprojektowany przez ORB Studio.



Rozłożysta kamienica powstała w XIX wieku w wyniku adaptacji i nadbudowy starszych budynków gospodarczych i bramnych, tuż przy Wzgórzu Wawelskim, naprzeciw kościoła Świętego Marcina, a nieopodal barokowego kościoła Świętych Piotra i Pawła. Z okien wszystkich pokoi rozciągają się widoki na Trakt Królewski, Wawel, zabytkowe kościoły lub dziedziniec z ogrodem. Jak opisuje hotel na swojej stronie, w pokojach „świeża pościel otula pulchne, puchowe poduszki, a wystrój inspirowany jest stylem art deco, ze starannie dobranymi dziełami sztuki”. Każdy pokój ma „indywidualny design, z jednej strony oddany przez zabytkowe stropy i samą architekturę obiektu, widoki z okien, z drugiej poprzez dobór najlepszych materiałów do wykonania tapicerowanych wezgłowi łóżek, siedzisk, kanap czy foteli”. O komfort gości Balthazara dba osobisty concierge. Dopełnieniem Balthazara jest ciesząca się już uznaniem restauracja Fiorentina – Butchery & Wine. „Fiorentina jest pierwszym miejscem w tej kamienicy, która zdefiniowała atrakcyjność lokalizacji – w tym roku na Wine & Food Noble Night zdobyła główną nagrodę Akademii Gastronomicznej oraz nagrodę publiczności. W eklektycznych designersko wnętrzach i malowniczym ogrodzie można odbyć zaskakującą podróż kulinarną”. Założycielem grupy MSHG jest krakowski restaurator Radosław Fronc, który prowadzi m.in. restauracje Szara Gęś przy Rynku Głównym, Miód Malina, La Campa, Mamma Mia czy Wesele. •


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *