1 lipca otwarty został 4-gwiazdkowy hotel Puro Kraków Kazimierz z 228 pokojami. To piąty (i największy z dotychczasowych) hotel sieci Puro, a drugi w Krakowie. Wkrótce otwarte mają być kolejne, w Warszawie i Łodzi. W hotelu znajdują się m.in. piekarnia, strefa Prisma SPA i 260 m kw. powierzchni konferencyjnej.
Nowy Puro położony jest na modnym Kazimierzu, ale zlokalizowany poza jego centrum, przy torach. Budynek liczy sześć kondygnacji naziemnych i jedną podziemną z parkingiem. Projekt stworzyła pracownia ASW Architekci, która wcześniej zaprojektowała Puro Poznań i Puro Łódź, za wystrój wnętrz odpowiedzialna była londyńska pracownia Conran & Partners, a generalnym wykonawcą była krakowska firma Remax Construct. W hotelu znajdują się dwa lokale gastronomiczne: restauracja Halicka Eatery & Bar, która swoją nazwę wzięła od ulicy, na której znajduje się Puro Kraków Kazimierz, oraz piekarnio-kawiarnia MAK Bread & Coffee. „Zdecydowaliśmy się na otwarcie piekarni, by mieć gwarancję świeżego, pysznego pieczywa wypiekanego na miejscu przez naszych piekarzy.
W Halickiej będziemy serwować lekkie dania z kuchni międzynarodowej, przygotowane przy użyciu możliwie jak największej ilości lokalnych składników” – deklaruje hotel na swojej stronie. „PRISMA SPA w hotelu PURO Kraków Kazimierz to połączenie wszystkich aspektów idei wellness – od zabiegów kosmetycznych dla ciała, po zajęcia z jogi, jogging i pilates dla uspokojenia zmysłów. Znalezienie równowagi we współczesnym świecie to luksus, który chcemy Ci podarować” – opisuje te usługi Puro Kazimierz. Sale konferencyjne oferują łącznie 260 m kw. powierzchni. Dyrektorem Puro Kraków Kazimierz jest Kamila Wódczyńska, której wcześniejsza kariera zawodowa związana była z siecią AccorHotels, ostatnio jako dyrektor generalna Novotelu Gdańsk Centrum (więcej na str. 20). F&B managerem został Piotr Kocimski, wcześniej pełniący tę funkcję w Hilton Garden Inn Kraków i restauracji Ed Red, a szefem kuchni Miłosz Kowalski, wcześniej w Hilton Garden Inn Kraków Airport i Radisson Blu Kraków. Pod marką Puro działa obecnie ponad 800 pokoi, a kolejnych 150 przygotowywanych jest w Warszawie i tyle samo w Łodzi (start obydwu zaplanowany jest w najbliższych miesiącach). Otwarciem hotelu w Warszawie sieć Puro Hotels przekroczy liczbę tysiąca pokoi, która awansuje ją do pierwszej ligi polskiego hotelarstwa. Obecnie tylko 15 sieci i operatorów w Polsce posiada w swoim portfolio więcej niż tysiąc pokoi.
Nowy Puro położony jest na modnym Kazimierzu, ale zlokalizowany poza jego centrum, przy torach. Budynek liczy sześć kondygnacji naziemnych i jedną podziemną z parkingiem. Projekt stworzyła pracownia ASW Architekci, która wcześniej zaprojektowała Puro Poznań i Puro Łódź, za wystrój wnętrz odpowiedzialna była londyńska pracownia Conran & Partners, a generalnym wykonawcą była krakowska firma Remax Construct. W hotelu znajdują się dwa lokale gastronomiczne: restauracja Halicka Eatery & Bar, która swoją nazwę wzięła od ulicy, na której znajduje się Puro Kraków Kazimierz, oraz piekarnio-kawiarnia MAK Bread & Coffee. „Zdecydowaliśmy się na otwarcie piekarni, by mieć gwarancję świeżego, pysznego pieczywa wypiekanego na miejscu przez naszych piekarzy.
W Halickiej będziemy serwować lekkie dania z kuchni międzynarodowej, przygotowane przy użyciu możliwie jak największej ilości lokalnych składników” – deklaruje hotel na swojej stronie. „PRISMA SPA w hotelu PURO Kraków Kazimierz to połączenie wszystkich aspektów idei wellness – od zabiegów kosmetycznych dla ciała, po zajęcia z jogi, jogging i pilates dla uspokojenia zmysłów. Znalezienie równowagi we współczesnym świecie to luksus, który chcemy Ci podarować” – opisuje te usługi Puro Kazimierz. Sale konferencyjne oferują łącznie 260 m kw. powierzchni. Dyrektorem Puro Kraków Kazimierz jest Kamila Wódczyńska, której wcześniejsza kariera zawodowa związana była z siecią AccorHotels, ostatnio jako dyrektor generalna Novotelu Gdańsk Centrum (więcej na str. 20). F&B managerem został Piotr Kocimski, wcześniej pełniący tę funkcję w Hilton Garden Inn Kraków i restauracji Ed Red, a szefem kuchni Miłosz Kowalski, wcześniej w Hilton Garden Inn Kraków Airport i Radisson Blu Kraków. Pod marką Puro działa obecnie ponad 800 pokoi, a kolejnych 150 przygotowywanych jest w Warszawie i tyle samo w Łodzi (start obydwu zaplanowany jest w najbliższych miesiącach). Otwarciem hotelu w Warszawie sieć Puro Hotels przekroczy liczbę tysiąca pokoi, która awansuje ją do pierwszej ligi polskiego hotelarstwa. Obecnie tylko 15 sieci i operatorów w Polsce posiada w swoim portfolio więcej niż tysiąc pokoi.
Dodaj komentarz