Jak uodpornić się na manipulację?

Autor: Artur Marek, Delta Tech – Serwis Maszyn Pralniczych
Co wspólnego z pralnią hotelową ma Eugene-François Vidocq? Zapewne niewiele. Nie o samą pralnię jednak chodzi, ale o sposób podejścia do tematu. Dla przypomnienia, słynny francuski dziewiętnastowieczny awanturnik i złodziej był prekursorem współczesnej kryminalistyki. Powodzenie zawdzięczał wrodzonej inteligencji i znajomości branży od wewnątrz Pomijając skromie pierwszy wymieniony składnik sukcesu, chciałbym przedstawić państwu problem z perspektywy wspomnianego Vidocq’a okiem branżysty od lat zajmującego się projektowaniem i wyposażaniem pralni. Z tym jednak zastrzeżeniem, że tym razem będę jeszcze bardziej niż zwykle po państwa stronie. Zakres tematyki jest zbyt obszerny, żeby opisać poszczególne zagadnienia łącznie z minimalną choćby rzetelnością. Hotelarz musi dysponować wiedzą multidyscyplinarną na skalę rzadko spotykaną w innych zawodach. Chciałbym skoncentrować się na tych aspektach pralni hotelowej, o których niechętnie opowiadają dostawcy urządzeń. Innymi słowy: jak uodpornić się na manipulację. Pralnie podręczne Obecne w małych i dużych hotelach oraz pensjonatach. W każdym z nich pełnią nieco inną funkcję. Cechą wspólną jest wykorzystanie małych urządzeń, nazywanych często sprzętem półprofesjonalnym. Urządzenia tej kategorii mieszczą się przedziale załadunków od pięciu do 15 kg. Załadunek to pierwszy obszar potencjalnej manipulacji. Jak go zwiększyć, nie zmieniając urządzenia? Wielkość pralki czy suszarki określamy, podając jej załadunek. Nie wdając się w szczegóły, obliczamy ją, dzieląc objętość bębna przez 10, jest to tak zwany moduł załadunku. Dla pralnico-wirówek przyjmuje się właśnie moduł 1/10. Dla przykładu: urządzenie o pojemności bębna 150 l ma załadunek 15 kg [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *