Spółka Warbud podpisała kontrakt na rozbudowę i nadbudowę hotelu Diament Plaza w Katowicach. Do obecnych 45 pokoi dodanych zostanie kolejnych 89. Inwestycja zakończyć ma się jesienią przyszłego roku.
Do zadań Warbudu należy: budowa nowego obiektu, zaprojektowanego jako pięciokondygnacyjna kamienica, dostosowana gabarytami do sąsiednich obiektów i utrzymująca tradycyjną linię zabudowy ul. Dworcowej oraz dwukondygnacyjna nadbudowa, zlokalizowana nad istniejącym budynkiem hotelu ukształtowana od frontu w formie dachu mansardowego. Powierzchnia całkowita części nowoprojektowanej wynosi sześć tys. m kw. Projekt przygotowało Konior Studio. Prace mają zacząć się we wrześniu i portwać 12 miesięcy.
A już w lipcu w hotelu ruszyła restauracja Diamentowa z daniami kuchni śląskiej takimi jak żur żyniaty i wodzionka, rolada śląska, gumiklyjzy i modro kapusta, a wśród deserów spajza, czyli tradycyjny śląski smakołyk, przygotowywany z najwyższej jakości kurzych jaj i cytryny. W restauracji znajduje się także osobna sala pełniąca funkcję winiarni. Hotele Diament to sieć posiadająca 14 obiektów w standardzie 4- i 3-gwiazdkowym, z których 13 działa w woj. śląskim, a jeden we Wrocławiu.
Dodaj komentarz