Nowe zasady badania wody w basenach hotelowych

Autor: Anita Bajdalska. Autorka jest Certyfied SPA Supervisorem ISPA
W kwestiach zachowania zdrowia i bezpieczeństwa sanitarnego nie ma mowy o jakichkolwiek kompromisach. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2 grudnia 2015 roku, które obowiązuje od maja ubiegłego roku, ma stać na straży czystości wody w basenach oraz bezpieczeństwa osób z nich korzystających. Ale jak pokazuje życie, czy aby na pewno, nomen omen, nie wylano dziecka z kąpielą. Goście uwielbiają korzystać z infrastruktury SPA i wellness w hotelach. Baseny, wanny jacuzzi, sauny cieszą się zawsze dużą popularnością, ale wymagają zachowania pewnych zasad przed wejściem do takiej kąpieli. Idealne warunki do namnażania bakterii Najważniejsze jest dokładne umycie ciała z zanieczyszczeń, jakie gromadzą się na skórze bez względu na rodzaj i charakter zajęć, które się wcześniej wykonywało. Przed wejściem do basenu konieczne jest dokładne umycie ciała i spłukanie pod bieżącą wodą środka myjącego wraz ze wszystkimi zanieczyszczeniami, jakie znajdują się na skórze. Brzmi trywialnie, ale rzeczywistość jest zgoła inna. Goście korzystający z basenów i wanien SPA przed wejściem do wody rzadko biorą prysznic, wnosząc cały „bagaż zanieczyszczeń” takich jak pot, łój i bakterie. W takiej sytuacji przy stosunkowo ciepłej wodzie w basenie i dużej wilgotności powietrza w halach basenowych, idealne warunki do namnażania mają wszelkiego rodzaju bakterie chorobotwórcze. To jest podstawowa przyczyna, dla której w tzw. podbaseniu mamy kilometry instalacji basenowych. Dostarczają one wodę z wodociągów do niecek basenowych, ale ich głównym zadaniem jest filtrowanie tej wody, oczyszczanie i pozbawianie zanieczyszczeń, które się w niej pojawiają. Dozowanie środków dezynfekujących jest niezmiernie ważne dla zachowania odpowiedniej klarowności oraz czystości mikrobiologicznej wody. Wszystko to ma służyć zapewnieniu bezpieczeństwa higienicznego osób korzystających z kąpieli. Więcej badań, wyższe koszty W ostatnich latach nie było jasnych uwarunkowań w tym zakresie, a badaniami wody zajmowały się miejscowe stancje Sanepidu, które pobierały próbki raz w miesiącu i badały wodę na obecność mikroorganizmów. Nie istniały specjalne przepisy, które by to regulowały i czasami panowała w tym obszarze dowolność. Państwowa Inspekcja Sanitarna w 2014 roku przebadała szczegółowo kilkanaście basenów, a wyniki tej kontroli skłoniły ją do opracowania nowych wytycznych dotyczących badania wody. Znalazły one swoje odzwierciedlanie w Roz [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *