W upalny piątek, 7 sierpnia 2015, odbyło się kolejne spotkanie z cyklu Perlage Tasting Club. Goście zostali zaproszeni do zakładu ZL Nałęczów Zdrój, butelkującego naturalne wody mineralne Cisowianka i Cisowianka Perlage, a także do znajdującego się na jego terenie konceptu restauracyjnego Water&Wine.
Perlage Tasting Club stworzono dla osób profesjonalnie zajmujących się winem i jedzeniem, pasjonatów wina oraz entuzjastów fine dining. Ideą założenia klubu była potrzeba cyklicznych spotkań przy winie, wodzie i dobrym jedzeniu. Degustując starannie wybrane wina uczestnicy spotkań poznają też tajniki sommelierstwa wodnego oraz sztuki doboru wody do wina i potrawy.
Aby dostosować temat spotkania do letniej aury i wprost tropikalnych temperatur do degustacji wybrano białe wina ze szczepu Sauvignon Blanc, które najlepiej smakują schłodzone. Uczestnicy mieli okazję spróbować win tego szczepu powstających w Dolinie Loary, przez Bordeaux aż do Chile i Nowej Zelandii a także omówić różnice w ich smaku, kolorze i aromacie. Wszystkie wina zostały specjalnie na tę okazję wybrane przez Prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich – Piotra Kameckiego. Zarówno temu, jak i każdemu ze spotkań Perlage Tasting Club towarzyszy Perlage, woda idealnie współgrająca z praktycznie każdym rodzajem wina a również, poprzez swoje unikalne właściwości, poprawiająca odczuwanie jego smaku.
Kolejnym punktem programu spotkania Perlage Tasting Club było menu degustacyjne przygotowane specjalnie przez Marka Flisińskiego – szefa kuchni konceptu restauracyjnego Water&Wine. Każde z dań zostało stworzone w taki sposób aby idealnie pasować do serwowanego wina i do wyjątkowej wody – Perlage – towarzyszącej całemu spotkaniu. W największych superlatywach goście wypowiadali się o zaskakującym bogactwem smaków chłodniku z marchewki oraz o risotto z ziemniaka podanym z kawiorem z jesiotra.
Dodaj komentarz