Crocus
Miasto: Zakopane
Kategoria przyznana: 4*
Liczba pokoi: 49 Liczba miejsc noclegowych: 98
Liczba lokali gastronomicznych: 1/Liczba miejsc: 300
Liczba sal konferencyjnych: 3/Liczba miejsc: 200
SPA : basen z hydromasażami, jacuzzi, zespół saun – fińska i turecka oraz gabinety SPA
Liczba zatrudnionych: 31
Data otwarcia: 2008
4-gwiazdkowy hotel Crocus w Zakopanem zaczerpnął swoją nazwę od pięknej rośliny Krokus (łac. Crocus), która jest jednym z symboli Tatr. Tysiące fioletowych kwiatów pojawiających się wczesną wiosną u stóp ośnieżonych gór to jedno z najpiękniejszych zjawisk tatrzańskiej przyrody.
Z okien hotelu dostrzec można Giewont, którego wysokość (1895 m n.p.m.) dokładnie o tysiąc metrów przewyższa położenie Crocusa. Miejsce, w którym znajduje się hotel, to geograficzny środek miasta. Do oddalonych o dwa kilometry Krupówek pieszo jest 15 minut. Dwa kilometry dzielą też hotel od „bramy” Tatr, czyli Kuźnic, z położoną tam dolną stacją kolejki linowej prowadzącej na Kasprowy Wierch. W kilkanaście minut można dotrzeć na zakopiańską „starówkę” – ulicę Kościeliską z góralskimi chatami z połowy XIX wieku, zabytkowym drewnianym kościółkiem z 1847 roku i nekropolią słynnych Polaków – zabytkowym cmentarzem na Pęksowym Brzyzku.
Architektura Crocusa łączy styl zakopiański z nowoczesnością. Hotel dysponuje 96 miejscami w 49 pokojach i apartamentach oraz Góralskim Domkiem Regionalnym – ekskluzywnym miejscem dla 6–8 osób, położonym w pobliżu głównego obiektu. Z Regionalnego Domku do hotelu prowadzi dróżka przez drewniany mostek nad górskim strumykiem, który przepływa przez hotelową działkę.
W hotelowej restauracji można skosztować kompozycji kulinarnych szefa kuchni, Sebastiana Krauzowicza, laureata wielu nagród, który wcześniej pracował m.in. w hotelu Bryza w Juracie i Radisson Blu w Warszawie.
Jego specjalnością jest łączenie smaków, w szczególności dania kuchni fusion, a wręcz folkfusion, jak również potrawy tradycyjnej kuchni polskiej, w tym typowo góralskiej. W Centrum Rekreacji Crocusa znajdują się: kryty basen z przeciwprądem oraz systemem hydroterapii w postaci podwodnych masaży, w którym wydzielono także bezpieczną strefę dla najmłodszych, sauna fińska i łaźnia turecka oraz jacuzzi. Hotelowe SPA oferuje zabiegi pielęgnacyjne ciała, masaże, zabiegi wodne i usługi kosmetyczne. Część konferencyjna składa się z trzech sal o oryginalnej architekturze, wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt audiowizualny, nagłaśniający i sterujący. Największa sala pomieści 160 osób w układzie teatralnym. Trzeba przyznać, że hotelowi udało się połączyć nowoczesność z klasyczną tradycją i luksusem, a wszystko to w eleganckim stylu. Jest to jedno z najciekawszych i najlepszych miejsc w zakopiańskiej bazie hotelowej.
Miasto: Zakopane
Kategoria przyznana: 4*
Liczba pokoi: 49 Liczba miejsc noclegowych: 98
Liczba lokali gastronomicznych: 1/Liczba miejsc: 300
Liczba sal konferencyjnych: 3/Liczba miejsc: 200
SPA : basen z hydromasażami, jacuzzi, zespół saun – fińska i turecka oraz gabinety SPA
Liczba zatrudnionych: 31
Data otwarcia: 2008
4-gwiazdkowy hotel Crocus w Zakopanem zaczerpnął swoją nazwę od pięknej rośliny Krokus (łac. Crocus), która jest jednym z symboli Tatr. Tysiące fioletowych kwiatów pojawiających się wczesną wiosną u stóp ośnieżonych gór to jedno z najpiękniejszych zjawisk tatrzańskiej przyrody.
Z okien hotelu dostrzec można Giewont, którego wysokość (1895 m n.p.m.) dokładnie o tysiąc metrów przewyższa położenie Crocusa. Miejsce, w którym znajduje się hotel, to geograficzny środek miasta. Do oddalonych o dwa kilometry Krupówek pieszo jest 15 minut. Dwa kilometry dzielą też hotel od „bramy” Tatr, czyli Kuźnic, z położoną tam dolną stacją kolejki linowej prowadzącej na Kasprowy Wierch. W kilkanaście minut można dotrzeć na zakopiańską „starówkę” – ulicę Kościeliską z góralskimi chatami z połowy XIX wieku, zabytkowym drewnianym kościółkiem z 1847 roku i nekropolią słynnych Polaków – zabytkowym cmentarzem na Pęksowym Brzyzku.
Architektura Crocusa łączy styl zakopiański z nowoczesnością. Hotel dysponuje 96 miejscami w 49 pokojach i apartamentach oraz Góralskim Domkiem Regionalnym – ekskluzywnym miejscem dla 6–8 osób, położonym w pobliżu głównego obiektu. Z Regionalnego Domku do hotelu prowadzi dróżka przez drewniany mostek nad górskim strumykiem, który przepływa przez hotelową działkę.
W hotelowej restauracji można skosztować kompozycji kulinarnych szefa kuchni, Sebastiana Krauzowicza, laureata wielu nagród, który wcześniej pracował m.in. w hotelu Bryza w Juracie i Radisson Blu w Warszawie.
Jego specjalnością jest łączenie smaków, w szczególności dania kuchni fusion, a wręcz folkfusion, jak również potrawy tradycyjnej kuchni polskiej, w tym typowo góralskiej. W Centrum Rekreacji Crocusa znajdują się: kryty basen z przeciwprądem oraz systemem hydroterapii w postaci podwodnych masaży, w którym wydzielono także bezpieczną strefę dla najmłodszych, sauna fińska i łaźnia turecka oraz jacuzzi. Hotelowe SPA oferuje zabiegi pielęgnacyjne ciała, masaże, zabiegi wodne i usługi kosmetyczne. Część konferencyjna składa się z trzech sal o oryginalnej architekturze, wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt audiowizualny, nagłaśniający i sterujący. Największa sala pomieści 160 osób w układzie teatralnym. Trzeba przyznać, że hotelowi udało się połączyć nowoczesność z klasyczną tradycją i luksusem, a wszystko to w eleganckim stylu. Jest to jedno z najciekawszych i najlepszych miejsc w zakopiańskiej bazie hotelowej.
Dodaj komentarz