Cela Skryby, Bartnika czy Zielarza – to nazwy kilku z nowo oddanych do użytku pokoi w zabytkowym hotelu Podklasztorze, w którym trwają właśnie intensywne prace modernizacyjne. Ten znajdujący się w XII-wiecznym Opactwie Cystersów w Sulejowie obiekt już na początku przyszłego roku wzbogaci portfolio Best Western. Oprócz dostosowania hotelu do standardów sieci, celem wprowadzanych zmian jest odtworzenie autentycznego, średniowiecznego wystroju wnętrz, który będzie w pełni oddawał historyczny charakter obiektu.
Hotel Best Western Plus Podklasztorze będzie już drugim, obok hotelu Best Western Trybunalski, obiektem tej sieci w województwie łódzkim. Oba należą do tego samego właściciela, firmy PTH Trybunalskie S.A, jednak zdecydowanie różnią się pod względem architektury. Hotel Podklasztorze stanowi bowiem część dawnego XII-wiecznego Opactwa Cystersów, które jest jednym z najlepiej zachowanych obiektów tego typu w Polsce. W 2012 roku, rozporządzeniem Prezydenta RP, hotelowi przyznano tytuł Pomnika Historii. W związku z tym nowa koncepcja aranżacji wnętrz musi komponować się z jego zabytkowym charakterem, nad czym czuwa biuro projektowe.
Obecnie dobiegają końca prace w części mieszkalnej hotelu. Większość z 50 pokoi zyskała już nowy wystrój, dzięki któremu czuć w nich ducha historii. Nawet ich nazwy nawiązują do zajęć średniowiecznych mnichów - goście mogą zamieszkać m.in. w Celi Skryby lub też w Celi Zielarza. Docelowo wszystkie pokoje będą wyposażone w TV, telefon, Wi-Fi, sejfy, lodówki, zestaw powitalny (czajnik, filiżanki, kawa, herbata, woda), suszarki oraz kosmetyki.
Ponadto w hotelu trwają prace przygotowawcze do modernizacji basenu i części SPA.
Planowane jest wydzielenie m.in. części rekreacyjnej dla dzieci, jacuzzi oraz strefy saun. Zmieni się również oferta zabiegów SPA - będą one oparte na naturalnych kosmetykach. Oprócz tego zarządzający hotelem starają się o uzyskanie pozwolenia na odbudowę skrzydła zachodniego, w którym mają się mieścić dodatkowe sale konferencyjne. Nowy wygląd zyska również hotelowa restauracja, w której już teraz goście hotelu mogą skosztować piwa warzonego według średniowiecznej receptury, konfitur, wypiekanego na miejscu chleba czy też wędlin z hotelowej wędzarni. Planowana jest również adaptacja piwnic na potrzeby kręgielni i pubu. Całkowity koszt modernizacji szacowany jest na kilkanaście milionów złotych.
Tempo prac modernizacyjnych pozwala nam optymistycznie patrzeć w przyszłość. Intensywnie pracujemy nad tym, aby już w styczniu 2016 r. zacząć funkcjonować pod marką Best Western. Jestem pewna, że dzięki temu wzrośnie nasza rozpoznawalność zarówno wśród gości indywidualnych, jak i grupowych, którzy poza naszą lokalizacją w Dolinie Rzeki Pilicy docenią wysoki standard naszych usług – powiedziała Julia Groblewska, dyrektor hotelu Podklasztorze.
Dodaj komentarz