30 maja 2015 roku Siegfriedowi Meisterowi przyznano najwyższe wyróżnienie niemieckiej branży hotelarskiej i restauracyjnej. Założyciel i dzisiejszy Prezes Rady Nadzorczej RATIONAL AG otrzymał za dzieło życia 60. Plakietkę Brillat Savarina.
Plakietką Brillat Savarina od 60 lat wyróżniane są osoby, które w wybitny sposób przysłużyły się rozwojowi kultury hotelarskiej i restauracyjnej. W tym roku wyróżnienie trafiło do Siegfrieda Meistera, któremu przed około 40 laty udało się dokonać przełomu w dziedzinie technologii kulinarnej. Jego RATIONAL Combi-Dämpfer (piec konwekcyjno-parowy) znacząco poprawił procesy produkcyjne i do dziś pozostaje jedną z największych innowacji w dużych i profesjonalnych kuchniach.
Recepta na sukces Siegfrieda Meistera jest prosta: głównym celem RATIONAL AG nie są obrót ani zysk, lecz maksymalna korzyść dla klienta. Dzisiejszy 76-letni Pan Meister zawsze dążył w pierwszym rzędzie do jednego: dać zawodowym kucharzom do ręki najlepsze narzędzie do przyrządzania potraw. Firma RATIONAL nie postrzega się więc przede wszystkim jako producent maszyn, lecz jako organizacja, oferująca innowacyjne rozwiązania wyzwań w kuchniach profesjonalnych na całym świecie. Do dziś przedsiębiorstwo raz za razem wyznacza nowe standardy.
Siegfried Meister staje w jednym szeregu obok takich osobowości jak dr August Oetker, twórca marki Mövenpick Ueli Prager, restaurator Gert Käfer czy przedsiębiorca dr Hubertine Underberg – dotychczasowych laureatów Plakietki Brillat Savarina. Wyróżnienie jest przyznawane raz do roku przez Fundację użyteczności publicznej Food + Beverage Management Association, stowarzyszenie fachowe sił kierowniczych hotelarstwa i gastronomii.
Dodaj komentarz