„Złoty Widelec” dla Le Victoria Brasserie Moderne

Tej wiosny, już po raz czwarty odbyło się w stolicy rozdanie nagród kulinarnych „Złoty Widelec”. Jedną z wyróżnionych restauracji została Le Victoria Brasserie Moderne, mieszcząca się w hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Celem konkursu było odznaczenie najlepszych warszawskich restauracji oraz stworzenie kulinarnej mapy miasta, polecanej zarówno turystom, tłumnie przyjeżdżającym z zagranicy, jak jaki gościom z innych części Polski. W ramach akcji „Warszawa od kuchni”, co roku grono ekspertów odznacza najlepsze restauracje w stolicy. W tegorocznej edycji w składzie jury znaleźli się: Robert Sowa – szef kuchni, Barbara Tekieli – dyrektor Stołecznego Biura Turystyki, Waldemar Piórek - Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców oraz Ewa Gawryluk, aktorka. Mieli oni okazję skosztować wysublimowanych dań, przygotowanych przez lokalnych szefów kuchni. Przed uroczystą galą, każdą restaurację odwiedził jeden z recenzentów, który oceniał nie tylko smak potraw, ale również ich wygląd, czyli opanowanie sztuki garnirowania, a także jakość obsługi czy atrakcyjność całego menu. Restauracja Le Victoria Brasserie Moderne miała przyjemność gościć u siebie Waldemara Piórka, który o zaserwowanych przez szefa kuchni Macieja Majewskiego, potrawach napisał tak: „Dania przemyślane i fantazyjnie podane. Pasztet z kaczki w cieście z foie gras, podawany z marynowanymi warzywami i konfiturze z pigwy oraz eskalopki cielęce podane z grasicą w panierce, utwierdziły mnie w przekonaniu, że fantazja kulinarna nie ma granic. Cóż za desery..1” „Złoty Widelec ” to kolejne ważne wyróżnienie dla restauracji Le Victoria Brasserie Moderne. - podkreśla Patrick Carabin – Dyrektor Hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Cały czas dokładamy wszelkich starań, by proponować naszym gościom nietypowe połączenia smakowe, oparte na świeżych, sezonowych produktach. Obecnie wszystkim odwiedzającym naszą restaurację polecamy pozycje z nowego, wiosennego menu, w którym znalazł się m.in.: smażony filet z okonia morskiego, zaserwowany z kalafiorem, purée, tempurą, palonym porem, smażonymi małżami św. Jakuba czy francuski klasyk: Vacherin, deser tworzony na bazie bezy, kremu chantilly i owoców. Otrzymane wyróżnienie zachęca nas do dalszej pracy nad nowymi wariacjami smakowymi, które zaskoczą naszych gości. Impreza miała charakter wyjątkowy, ponieważ swoim patronatem objęli ją czołowi politycy, wspierający rozwój regionu: Wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski, Prezydent miasta stołecznego Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz oraz Marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik. Organizatorom zależy na zachęceniu turystów do odwiedzania lokalnych restauracji, które prezentują nie tylko światowy poziom kulinarny, ale i proponują gościom niezapomniane wrażenia smakowe.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *