12 marca wielbiciele szkockiej whisky single malt mieli niepowtarzalną okazję degustowania tego doskonałego trunku w otoczeniu wyselekcjonowanych marek, znajdujących się w ofercie sklepu Hot Herring. Dodatkowo, goście mogli zobaczyć wybrane modele marki odzieżowej Private White, o którą właśnie powiększyło się portfolio sklepu.
Rzemiosło najwyższej próby
Aberlour to doskonały przykład rzemiosła z najwyższej półki. Trunek, pochodzący z małej destylarni o tej samej nazwie, mieszczącej się w samym sercu Speyside, zajmuje szczególne miejsce w sercach wielbicieli single maltów. Aberlour to głęboka, złożona whisky o aksamitnym i delikatnym smaku, który zawdzięcza krystalicznie czystej wodzie ze znajdującej się nieopodal Studni św. Drostana. Cechą wyróżniającą whisky Aberlour jest proces dojrzewania w dwóch rodzajach beczek: po burbonie i Sherry Oloroso. Kiedy trunek osiągnie odpowiedni wiek, whisky z obu beczek są mieszane ze sobą. Beczki po burbonie nadają słodki, przypominający wanilię aromat. Natomiast beczkom po sherry Aberlour zawdzięcza pełny smak, ze słodką korzenną nutą. Od kiedy w 1879 roku James Fleming rozpoczął pogoń za stworzeniem idealnej whisky, Aberlour stał się jednym z najczęściej nagradzanych single maltów na świecie. Ten niezwykły trunek łączy w sobie ponad 120-letnie doświadczenie Master Distillerów. To właśnie bogata tradycja i niezachwiana wizja są podstawą jakości, z której słynie Aberlour.
Do wyboru są następujące warianty:
Aberlour 12 YO
Zapach – bardzo miękki i krągły z owocowym i nutami czerwonych jabłek.
Smak – wyczuwalny charakter sherry, owocowe aromaty zbalansowane bogatym smakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru.
Finisz – rozgrzewający i długo się utrzymujący, słodki z odrobina ostrości
Aberlour 16 YO
Zapach – wytrawny aromat kwiatów oraz słodkich rodzynek, z orzechową nutą w tle.
Smak – gładki, pełny, słodko-kwiatowy, z przyprawami, owocowością śliwki i posmakiem dębu.
Finisz – długi, ciepły, z lekko pikantną owocową nutą.
Aberlour 18 YO
Zapach – bogaty i złożony, nuty toffi i maślanych cukierków z dojrzałą brzoskwinią.
Smak – idealna struktura – początkowe nuty moreli i śmietanki zrównoważone posmakiem dębu i słodyczą miodu.
Finisz – bardzo długi i zbalansowany, przechodzący od creme brulee do kończącej nuty dębu.
Aberlour A’BUNADH
Barwa – bogaty, bogaty bursztyn.
Zapach – mieszanka przypraw, praliny i pomarańcze z bogatą nutą Sherry Oloroso.
Smak – pomarańcze, czarne czereśnie, suszone owoce i imbir zwieńczone gorzką czekoladą i wzbogacone posmakiem sherry oraz dębu, smak pełny i krągły.
Finisz – mocny i intensywny z gorzko-słodkimi nutami egzotycznych przypraw, ciemnej czekolady i dębu.
Dodaj komentarz