Jacek Faltyn, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, od początku grudnia kieruje kuchnią hotelu Sofitel Wrocław Old Town. Chef de cuisine we wrocławskim hotelu to ukoronowanie jego kariery, którą 20 lat temu rozpoczął na luksusowych statkach pasażerskich.
Faltyn z wielkim zamiłowaniem komponuje pracę kuchni – już na etapie menu, które wzbogaca o dania świeże, naturalne i inspirowane nowościami współczesnej gastronomii. Wzorem najlepszych i najmodniejszych restauracji na świecie – jest to kuchnia autorska, która łączy najlepsze tradycje klasyczne, z nouvelle cuisine, wzbogacone o lokalne, polskie akcenty.
-Gotowanie to dla mnie pasja, którą chcę się dzielić z moimi gośćmi. Dla mnie najważniejszy w gotowaniu jest nacisk na smak, prezentację oraz wygląd. Jest to sztuka, która oparta jest na mocnych podstawach: wiedzy, doświadczeniu, wyczuciu smaku oraz nietuzinkowej wyobraźni.– mówi Jacek Faltyn.
Imponujące doświadczenie
Swoje doświadczenie Faltyn zdobywał najpierw na luksusowych statkach pasażerkich, a następnie w pięciogwiazdkowych hotelach w Irlandii, takich jak jeden z najbardziej luksusowych hoteli na świecie Merrion, gdzie gościł znanych światowych polityków i gwiazdy. Wśród jego gości byli, między innymi: Tony Blair, Władimir Putin, Królowa Elżbieta II, Elton John, Ozzy i Sharon Osborne, Shakira, czy Król Jordanii, Abd Allah II ibn Husajn.
Dla Jacka Faltyna praca w hotelu Sofitel Wrocław Old Town to kontynuacja podróży z marką Sofitel – wcześniej pracował w słynnym hotelu Sofitel Grand Sopot. W nowym miejscu Szef zapowiada oryginalne, niebanalne zimowe kompozycje, które będą unikalną mieszanką elementów kuchni francuskiej z polską tradycją. Serdecznie zapraszamy.
Dodaj komentarz