Courtyard by Marriott z nowym szefem kuchni

Dariusz Pazikowski został nowym szefem kuchni w hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport. W branży od 38 lat, przeszedł wszystkie szczeble zawodowe w kuchniach hotelowych, aż po stanowisko głównego szefa kuchni w kilku z nich. Szlify kulinarne zdobywał w 8 hotelach, rozpoczynając od hotelu Europejski w Warszawie, otwierał stołeczny Holiday Inn, uczestniczył w przekształcaniu hotelu Forum na Novotel Warszaw Centrum, następnie jako szef kuchni pomagał w rozwoju pierwszego w Polsce hotelu z konceptem SPA-Hotel Mrongovia. Wrócił na trzy lata do warszawskiego hotelu Grand, po czym zawodowe losy rzuciły go do hotelu Neptun w Szczecinie. Jako szef kuchni odniósł wiele sukcesów. Był jednym z głównym organizatorów imprez okolicznościowych w ambasadzie RP w Rzymie. Dzięki temu miał możliwość promowania polskiej kuchni poza granicami kraju, w tym także w tak odległych zakątkach świata jak Emiraty Arabskie (Dubaj, Abu Dhabi) i Oman. Podczas mistrzostw Polski w przygotowywaniu potraw z ziemniaka w Poznaniu, zdobył tytuł wicemistrza Polski. Dariusz Pazikowski został także odznaczony medalem za promowanie kuchni staropolskiej „Chef de la Cusine”. Zasiadał w składzie jury w wielu konkursach kulinarnych, m.in. „Zielona Czapka Bonduelle”. Uzyskał uprawnienia trenerskie dla szefów kuchni, co pozwoliło mu wyszkolić kilka pokoleń młodych mistrzów kuchni. W grudniu 2013 roku został odznaczony przez Ministra Sportu i Turystyki resortową odznaką honorową za zasługi dla turystyki. Od trzech lat pracuje w hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport, a od 1 maja 2014 pełni funkcję szefa kuchni. Jest pasjonatem gotowania i tę pasję chce podawać na stół gościom hotelu. Specjalizuje się w daniach z lasu i wody, a jego ulubionym przysmakiem są krewetki i przegrzebki w różnych odsłonach.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *