W pracy czy w domu Polacy coraz częściej przyzwyczajają się do picia kawy w kubkach. Warto mieć w ofercie i takie rozwiązanie, jednak warto
również podtrzymywać
i propagować tradycję
podawania kawy
w naczyniach specjalnie do tego przeznaczonych
Elementem niezbędnym przy podawaniu kawy jest łyżeczka. Zgodnie z zasadami savoir-vivre, służy ona wyłącznie do mieszania zimnych i ciepłych napojów, wyjmowania owoców z kompotu, jemy nią tylko desery, takie jak legumina i budyń, nigdy ciastek, nawet z kremem - do tego służy odpowiedni widelczyk.
Są trzy wielkości łyżeczek: największa - deserowa, średnia - do herbaty, malutka - do kawy. Łyżeczki do kawy, poza tym, że z zasady są mniejsze niż te do herbaty, mogą różnić się wielkością, w zależności od tego, do jakiej kawy są podawane. Do espresso podamy łyżeczkę najmniejszą (ok. 10,5 cm), do caffe latte macchiato - łyżeczkę z długą rączką (ok. 18 cm). Przeciętna zaś długość łyżeczki do cappuccino wynosi ok. 13,5 cm. Główki łyżecze [...]
Elementem niezbędnym przy podawaniu kawy jest łyżeczka. Zgodnie z zasadami savoir-vivre, służy ona wyłącznie do mieszania zimnych i ciepłych napojów, wyjmowania owoców z kompotu, jemy nią tylko desery, takie jak legumina i budyń, nigdy ciastek, nawet z kremem - do tego służy odpowiedni widelczyk.
Są trzy wielkości łyżeczek: największa - deserowa, średnia - do herbaty, malutka - do kawy. Łyżeczki do kawy, poza tym, że z zasady są mniejsze niż te do herbaty, mogą różnić się wielkością, w zależności od tego, do jakiej kawy są podawane. Do espresso podamy łyżeczkę najmniejszą (ok. 10,5 cm), do caffe latte macchiato - łyżeczkę z długą rączką (ok. 18 cm). Przeciętna zaś długość łyżeczki do cappuccino wynosi ok. 13,5 cm. Główki łyżecze [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz