Autor: Marta Kuniszyk
Marta Kuniszyk
Autorka jest doktorem nauk ekonomicznych,
członkiem zarządu,
dyrektorem ds. finansowych w spółce Orbis Travel.
Wykłada również w Szkole Głównej Handlowej
Przedstawiamy ciąg dalszy zastosowania yield management w działalności gastronomicznej. Po serii wykładów nadeszła pora na zajęcia praktyczne z tego przedmiotu, czyli zadania, ćwiczenia oraz testy z podchwytliwymi pytaniami
Prawidłowe rozwiązania przedstawionych w tekście zadań będą nagrodą dla wnikliwych czytelników poprzednich artykułów opublikowanych w grudniu ubiegłego roku oraz styczniu i lutym 2008 roku. Na początek, zanim przejdziemy do zadań, przedstawię Państwu przykład i jego rozwiązanie. Pytanie brzmi: Przy jakiej liczbie konsumentów proc. brutto dla wyniku operacyjnego w sytuacji VI będzie równy 25 proc? Solver zastosowany w tym przypadku pozwala szybko ustalić, że warunek ten zostanie spełniony przy 194 konsumentach. Pełny rachunek znajduje się poniżej. W modelu, który może posłużyć nam do rozwiązania zadania za pomocą solvera niezbędne jest zastosowanie następujących formuł:
Autorka jest doktorem nauk ekonomicznych,
członkiem zarządu,
dyrektorem ds. finansowych w spółce Orbis Travel.
Wykłada również w Szkole Głównej Handlowej
Przedstawiamy ciąg dalszy zastosowania yield management w działalności gastronomicznej. Po serii wykładów nadeszła pora na zajęcia praktyczne z tego przedmiotu, czyli zadania, ćwiczenia oraz testy z podchwytliwymi pytaniami
Prawidłowe rozwiązania przedstawionych w tekście zadań będą nagrodą dla wnikliwych czytelników poprzednich artykułów opublikowanych w grudniu ubiegłego roku oraz styczniu i lutym 2008 roku. Na początek, zanim przejdziemy do zadań, przedstawię Państwu przykład i jego rozwiązanie. Pytanie brzmi: Przy jakiej liczbie konsumentów proc. brutto dla wyniku operacyjnego w sytuacji VI będzie równy 25 proc? Solver zastosowany w tym przypadku pozwala szybko ustalić, że warunek ten zostanie spełniony przy 194 konsumentach. Pełny rachunek znajduje się poniżej. W modelu, który może posłużyć nam do rozwiązania zadania za pomocą solvera niezbędne jest zastosowanie następujących formuł:
- przychody są funkcją liczby konsumentów i średniego przychodu na 1 konsumenta,
- koszty zmienne to zgodnie z założeniami 30 proc. przychodów obliczonych jw.,
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz