Jubileusz 140-lecia istnienia obchodził na początku września lubelski hotel Europa. Budynek hotelu, wzorowany na warszawskim hotelu Europejskim, został wzniesiony w latach 1865-1867 według projektu architekta gubernialnego Ludwika Szamoty.
Gmach, usytuowany na narożu reprezentacyjnego placu Lublina, szybko stał się jego ozdobą. Nowoczesny na owe czasy obiekt posiadał łazienki, obsługę męską i damską, zaś na parterze restaurację i cukiernię hotelową. Hotel, dwukrotnie uszkodzony w trakcie działań wojennych w 1939 i 1944, po wojnie upaństwowiono, dziś pozostaje w rękach PTTK. W latach 90. podjęto decyzję o generalnym remoncie.
Obecnie czterogwiazdkowy hotel, który dysponuje łącznie 155 miejscami noclegowymi, znów błyszczy pełnym blaskiem. Jubileuszowy bankiet swoją obecnością zaszczycili posłowie, przedstawiciele władz państwowych i samorządowych województwa lubelskiego i miasta Lublina, a gospodarze zapewnili gościom wiele atrakcji, m.in. koncert Aloszy Awdiejewa, tańce latynoamerykańskie, a także atrakcje kulinarne - specjały czterech kuchni europejskich: polskiej, ukraińskiej, włoskiej i francuskiej.
Gmach, usytuowany na narożu reprezentacyjnego placu Lublina, szybko stał się jego ozdobą. Nowoczesny na owe czasy obiekt posiadał łazienki, obsługę męską i damską, zaś na parterze restaurację i cukiernię hotelową. Hotel, dwukrotnie uszkodzony w trakcie działań wojennych w 1939 i 1944, po wojnie upaństwowiono, dziś pozostaje w rękach PTTK. W latach 90. podjęto decyzję o generalnym remoncie.
Obecnie czterogwiazdkowy hotel, który dysponuje łącznie 155 miejscami noclegowymi, znów błyszczy pełnym blaskiem. Jubileuszowy bankiet swoją obecnością zaszczycili posłowie, przedstawiciele władz państwowych i samorządowych województwa lubelskiego i miasta Lublina, a gospodarze zapewnili gościom wiele atrakcji, m.in. koncert Aloszy Awdiejewa, tańce latynoamerykańskie, a także atrakcje kulinarne - specjały czterech kuchni europejskich: polskiej, ukraińskiej, włoskiej i francuskiej.
Dodaj komentarz