Tradycyjnie targom EuroGastro towarzyszyć będzie bogaty program imprez dla sektora HoReCa. Będzie można wziąć udział w licznych prezentacjach wystawców, pokazach, szkoleniach i konkursach (m.in. Ministerstwo Gospodarki i Pracy organizuje konkurs na najlepszy produkt prezentowany na targach, a MT Polska – na najlepszą ofertę targową). W Sali Kisielewskiego przez trzy dni będzie działać Restauracja Galaktikos, w której zaprezentują swój kunszt mistrzowie kuchni, m.in. Kurt Scheller, Karol Okrasa, Robert Sowa, Grzegorz Kazubski oraz Janusz Profus. Przedsięwzięcie to organizują wspólnie: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Komisja Gastronomiczna Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz Klub Szefów Kuchni. Natomiast w hali przed Pałacem mistrzowie cukiernictwa staną do konkursu o Cukierniczy Puchar EuroSweet „Najlepszy z Najlepszych” – przygotowane przez nich torciki (ich „motywem przewodnim” będzie bajka) oceni międzynarodowe jury oraz publiczność; organizatorem tej imprezy jest Klub Kreatywnych Cukierników. Firmy Barry Callebaut oraz Barbara Luijckx zapraszają z kolei na zmagania konkursowe o tytuł Polish Chocolate Master 2005 (tematem będzie surrealizm). Barmani dadzą pokaz swych umiejętności podczas IV Otwartych Mistrzostw Polski Barmanów w kategorii Free Style przygotowanych przez firmę Wyborowa SA oraz Stowarzyszenie Polskich Barmanów. Także już po raz czwarty w szranki staną mistrzowie sztuki profesjonalnego parzenia kawy podczas IV SCAE Polskich Mistrzostw Barista, które organizuje przedstawiciel Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Wysokiej Jakości (SCAE) w Polsce. Zwycięzca konkursu pojedzie na V Światowe Mistrzostwa Barista w Seattle.
Dodaj komentarz