Wysoka jakość usług, to jest to!

- mówi Grzegorz Uszycki,
prezes Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego Co Pana zdaniem jest obecnie największym problemem polskiego hotelarstwa? Problemów jest wiele i stale pojawiają się nowe. Na przykład zmiana stawki VAT w przemyśle gościnnym na usługi gastronomiczne z obecnych 7 do 22 proc.
Co można w tej sprawie zrobić? Jako jedyna izba hotelarska w Polsce jesteśmy członkiem HOTREC, konfederacji narodowych organizacji hotelowych i gastronomicznych działających w Unii Europejskiej. To ważne, bo tylko Unia Europejska może doprowadzić do obniżenia stawki na usługi gastronomiczne, które od stycznia przyszłego roku wzrosną w naszym kraju tak znacząco, bo aż do 22 proc. Stawki VAT na gastronomię w Unii Europejskiej kształtują się bardzo różnie - od 3 do 25 proc. Jeśli zacznie obowiązywać stawka 22-procentowa, to Polska będzie miała wyższy VAT niż Hiszpania, czy Grecja i będzie trzecim krajem w Europie po Danii i Szwecji pod względem wysokości tego podatku. I tym samym ceny usług nie będą konkurencyjne w stosunku do tych krajów UE, które mają niższy VAT. Biorąc pod uwagę, [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *