Autor: Andrzej Altmark
Za dziewięć miesięcy stawki VAT na usługi gastronomiczne powinny wzrosnąć z obecnych 7 do 22 proc. Taka skokowa zmiana wynika z tego, iż wynegocjowana stawka VAT podczas ubiegania się o członkostwo UE kończy się w roku 2007
Jeszcze nie przebrzmiały pierwsze echa protestu związanego z w wprowadzeniem od początku roku nowelizacji ustaw podatkowych eliminujących możliwość wliczania sum wydanych na cele reprezentacyjne, w tym gastronomię, do kosztów uzyskania przychodów, a już zbliża się wielkimi krokami podniesienie stawki VAT na usługi gastronomiczne z 7 do 22 proc. Prostą konsekwencją obu posunięć będzie spadek liczby klientów lokali gastronomicznych.
Jak to z podatkiem było
Stawki VAT podlegają legislacji europejskiej, zgodnie z którą obowiązującą dziś w Polsce stawką podstawową jest 22 procent. Wiele krajów wchodzących w skład UE stosuje VAT bliższy minimalnej stawce podstawowej, czyli 15 procent. Na przeciwnym biegunie znajduj [...]
Jak to z podatkiem było
Stawki VAT podlegają legislacji europejskiej, zgodnie z którą obowiązującą dziś w Polsce stawką podstawową jest 22 procent. Wiele krajów wchodzących w skład UE stosuje VAT bliższy minimalnej stawce podstawowej, czyli 15 procent. Na przeciwnym biegunie znajduj [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz