Włosi mówią cappuccio, ponieważ przypomina im kapucyńskie kaptury. Przyrządzane z espresso i spienionego mleka jest rozkoszą dla podniebienia.
Nie ma dobrego cappuccino bez najlepszej kawy i doskonałegokrowiego mleka, dzięki któremu kożuszekna kawie jest delikatniejszy i bardziej puszysty.Cappuccino, jak twierdzą jego smakosze, może byćpite bez cukru, ponieważ samo w sobie ma już słodkąśmietankę. Inni jednak przekonują, że odrobina cukrutylko podkreśli smak tego napoju – za dopuszczalnąilość uznają trzy łyżeczki. Cappuccino doskonale smakujez cynamonem i kakao: składniki te wzbogacają wyrazistysmak napoju. Należy ich jednak używać oszczędnie(szczególnie dotyczy to cynamonu), ze względu na silnyaromat, który może „zakłócić” smak napoju.
Artystyczne cappuccino
Istnieje kilka „chwytów”, które wynoszą cappuccinona wyżyny doskonałości” – twierdzi KubaGwiazdowski w swoim „Poradniku baristy”.Jednym z nich jest „cappuccino artystyczne”, któregonazwa odnosi się do rysunków na jego powierzchni.Od strony tematycznej obowiązujetu zupełna dowolność, zaś od strony technicznejnależy pamiętać o jednej rzeczy: ostateczny efektbędzie zadowalający, kiedy użyjemy do stworzeniatego cappuccino dostatecznie dużo śmietanki.
Artystyczne cappuccino to także różnorodne aranżacjekwiatowe czy też dodanie filiżance wdz [...]
Nie ma dobrego cappuccino bez najlepszej kawy i doskonałegokrowiego mleka, dzięki któremu kożuszekna kawie jest delikatniejszy i bardziej puszysty.Cappuccino, jak twierdzą jego smakosze, może byćpite bez cukru, ponieważ samo w sobie ma już słodkąśmietankę. Inni jednak przekonują, że odrobina cukrutylko podkreśli smak tego napoju – za dopuszczalnąilość uznają trzy łyżeczki. Cappuccino doskonale smakujez cynamonem i kakao: składniki te wzbogacają wyrazistysmak napoju. Należy ich jednak używać oszczędnie(szczególnie dotyczy to cynamonu), ze względu na silnyaromat, który może „zakłócić” smak napoju.
Artystyczne cappuccino
Istnieje kilka „chwytów”, które wynoszą cappuccinona wyżyny doskonałości” – twierdzi KubaGwiazdowski w swoim „Poradniku baristy”.Jednym z nich jest „cappuccino artystyczne”, któregonazwa odnosi się do rysunków na jego powierzchni.Od strony tematycznej obowiązujetu zupełna dowolność, zaś od strony technicznejnależy pamiętać o jednej rzeczy: ostateczny efektbędzie zadowalający, kiedy użyjemy do stworzeniatego cappuccino dostatecznie dużo śmietanki.
Artystyczne cappuccino to także różnorodne aranżacjekwiatowe czy też dodanie filiżance wdz [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz