Autor: Marcin Budynek
To trochę paradoksalne, że choć przygotowania do świąt Bożego Narodzenia zaczynamy z roku na rok później, to organizowane w hotelach i restauracjach przedświąteczne spotkania firmowe zaczynają się już w pierwszej połowie grudnia. Zatem, niemal w ostatniej chwili, przypominam Państwu o tym, o czym, przygotowując wigilijno-świąteczny posiłek, zapomnieć nie można
Przygotowując uroczysty posiłek świąteczny, powinniśmy zadbać o jego należytą, podkreślającą wyjątkowość chwili oprawę. Zatem na stole wigilijnym, zarówno w domu, jak i w hotelowej restauracji powinna znaleźć się dużo akcentów świątecznych. Począwszy od sianka lub słomy (w niektórych regionach Polski wróżono z niej) przez opłatek, świeczkę (symbolizującą ognisko rodzinne) i koniecznie w pomieszczeniu, gdzie będzie spożywana wieczerza wigilijna, nie może zabraknąć choinki, która symbolizuje pierwszych rodziców. Jeżeli przygotowujemy bufet świąteczny w hotelu i mamy gości na dłuższym pobycie, należy sięgnąć do tradycji wigilijnej danego regionu i postarać się przybliżyć gościom lokalne dania i obyczaje.
Pod jemiołą z jabłkiem
Najbardziej tradycyjny stół wigilijny to biały obrus i takaż zastawa ewentualnie z delikatnymi złotymi lub srebrnymi ornamentami. Do tego klasyczne przezroczyste szkło, które nada całości elegancji i odświętności. Tak ubrany stół nie sprawi wrażenia przeładowanego. Oczywiście zastawa zmienia się jak moda - od kształtu począwszy, poprzez różnego rodzaju wzornictwo niekoniecznie artystyczne.
Musimy jednak pamiętać o najważniejszej rzecz [...]
Przygotowując uroczysty posiłek świąteczny, powinniśmy zadbać o jego należytą, podkreślającą wyjątkowość chwili oprawę. Zatem na stole wigilijnym, zarówno w domu, jak i w hotelowej restauracji powinna znaleźć się dużo akcentów świątecznych. Począwszy od sianka lub słomy (w niektórych regionach Polski wróżono z niej) przez opłatek, świeczkę (symbolizującą ognisko rodzinne) i koniecznie w pomieszczeniu, gdzie będzie spożywana wieczerza wigilijna, nie może zabraknąć choinki, która symbolizuje pierwszych rodziców. Jeżeli przygotowujemy bufet świąteczny w hotelu i mamy gości na dłuższym pobycie, należy sięgnąć do tradycji wigilijnej danego regionu i postarać się przybliżyć gościom lokalne dania i obyczaje.
Pod jemiołą z jabłkiem
Najbardziej tradycyjny stół wigilijny to biały obrus i takaż zastawa ewentualnie z delikatnymi złotymi lub srebrnymi ornamentami. Do tego klasyczne przezroczyste szkło, które nada całości elegancji i odświętności. Tak ubrany stół nie sprawi wrażenia przeładowanego. Oczywiście zastawa zmienia się jak moda - od kształtu począwszy, poprzez różnego rodzaju wzornictwo niekoniecznie artystyczne.
Musimy jednak pamiętać o najważniejszej rzecz [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz